آسانسور و انواع آن – در حال حاضر به دلیل افزایش روزافزون جمعیت کشورمان و همچنین شهرنشینی مخصوصاً زندگی در کلان شهرها موجب شده تا مسئولین و پیمانکاران روی به ساختن مجموعه های بلند مرتبه آورده اند که در این ساختمان ها آسانسور به یکی از ضروری ترین صنایع مرتبط با صنعت ساختمان مبدل شده است. در مقاله حاضر به نقش و شناخت قطعات آسانسور، کارکرد آنها و رعایت نکات ایمنی در آسانسور پرداخته شده که امید است قابل توجه استفاده کنندگان از این وسیله قرار بگیرد. با ما همراه باشید.

آسانسور چیست

آسانسور چیست ؟

آسانسور عمومی ترین وسیله جابجایی اشخاص یا کالا به صورت عمودی در جهان است که بین ترازهای از قبل تعریف شده حرکت می کند و در طبقات مشخصی عمل می نماید. این دستگاه مورد استفاده تمامی گروه سنی قرار گرفته و دارای کابینی است که ساختار ابعاد و تجهیزات آن به اشخاص به سهولت اجازه استفاده می دهد و میان ریل های منصوبه عمودی با حداکثر انحراف ۱۵ درجه حرکت می کند.

به عبارت دیگر می توان گفت؛ آسانسور وسیله نقلیه ای است که کنترل آن به یک سیستم سپرده شده فرمان دادن به آن به اختیار مسافر است اما ایستادن آن در محل مقرر توسط سیستم انجام می پذیرد.

تاریخچه آسانسور

بشر در قرن های گذشته از بالابر استفاده کرده است اما پایه گذار علمی و طراح آسانسور امروزی دانشمند و ریاضی دان بزرگ اتوود است که با ساختن ماشین اتوود که عبارت بود از دو وزنه که با یک نخ به یکدیگر مربوط می شدند و روی قرقره ها بالا و پایین می رفتند توانست طرح ابتدایی یک آسانسور را ارائه دهد.

اما اولین آسانسور به شکل امروزی که دارای ترمز ایمنی بود توسط اوتیس در آمریکا ساخته و آزمایش شده و سپس بعد از آن دیگران نیز به ساخت انواع آسانسور دست زدند و صنعت آسانسور شکل گرفت.

انواع آسانسور از نظر نوع سیستم نیرو محرکه

انواع آسانسور از از نوع سیستم محرکه شامل آسانسور کششی و هیدرولیکی است.

آسانسور کششی حرکت آن بر اثر اصطکاک بین سیم بکسل و شیار فلکه کشش به هنگام چرخش آن توسط سیستم محرکه انجام می شود. درباره آسانسورهای کششی بیشتر بخوانید.

آسانسور هیدرولیکی در این آسانسور عامل حرکت کابین، سیلندر و پیستون هیدرولیکی است و ممکن است وزنه تعادل نیز داشته باشد و معمولاً برای ارتفاعات کم و سرعتهای کم کاربرد دارد. درباره آسانسورهای هیدرولیکی بیشتر بخوانید.

انواع آسانسور از نظر کاربری

انواع آسانسور از نظر کاربردی شامل ساختمان مسکونی، تجاری، بیمارستانی، ماشین بر، هوم لیفت، باری، پارانومیک می باشد.

  • آسانسور مسافری برای ساختمان مسکونی دارای موتور ۱۸۰ استارت در ساعت و دربهای با استحکام (متوسط)
  • آسانسور مسافری تجاری دارای موتور ۲۴۰ استارت در ساعت و دربهای بسیار با استحکام
  • آسانسور بیمارستانی تخت بر سرعت کم معمولاً ۲۱ نفره
  • آسانسور ماشین بر به ابعاد ۳۵ متر با محرک جک هیدرولیک یا کششی
  • آسانسور هوم لیفت این آسانسور معمولاً در داخل آپارتمان برای دو طبقه یا بیشتر کاربرد دارد. محرک آنها هیدرولیک و یا دنده پیچی یا کششی است. سرعت آنها ۲ متر بر ثانیه و اكثراً شیشه ای هستند. این آسانسورها احتیاج به چاهک زیر (PD) ندارند.
  • آسانسور باری (غذابر کتاب بر)؛ این آسانسورها برای جابه جایی بار در فواصل کوتاه و در ابعاد کوچک با درب طبقه از نوع گیوتینی می باشند. کف کابین آنها حداکثر ۱ متر مربع و ارتفاع کابین ۱/۵ متر یا کمتر و در کتابخانه ها و یا رستوران ها برای فرستادن غذا از آشپزخانه به طبقات کاربرد دارند.
  • آسانسور پانورامیک یا شیشه ای که در نمای ساختمانها نصب می گردند.
اجزا تشکیل دهنده آسانسور

تقسیم بندی محیط نصب آسانسور

آسانسور در داخل محیطی نصب میشود که از سه قسمت تشکیل شده است:

۱ – چاه آسانسور : این فضا محفظه ای است که کابین و سایر متعلقات آسانسور درهای طبقات ریلها و… را در داخل خود جای داده و در داخل آن کابین و وزنه تعادل حرکت می کنند. معمولاً با دیوارها، درهای طبقات، و درها و دریچه هایی اضطراری محصور می گردد. در آسانسورهای نما باز، قسمتی از دیواره ها ممکن است محصور نباشد. ارتفاع چاه معمولاً از کف پایین ترین توقف تا آخرین توقف لبه سکوی موتورخانه ادامه دارد.

2- چاهک یا پیت: در پایین ترین نقطه و در پی آسانسور نسبت مستقیم دارند ضربه گیر کابین و وزنه تعادل و همچنین انتهای ریلهای راهنما در داخل آن قرار گرفته اند عمق این فضا از پائین اولین توقف تا کف چاه امتداد داشته ۱/۵ الی 2 متر و با PD نمایش می دهند.

با توجه به اعمال نیروهای زیاد استاتیکی و دینامیکی به کل سازه یک ساختمان، به ویژه در مواقع عملکرد ترمز اضطراری پاراشوت) نیاز است که چاهک آسانسور دارای سازه فلزی مجزا و مربوط به خود باشد. کف چاهک نیز توسط بتن ریزی سطحی بستر سازی میشود و دیواره آن را با آجرچینی می پوشانند.

3- موتورخانه : در این اتاق تجهیزاتی چون تابلو فرمان، تابلو برق ۳ فاز ، چرخ گاورنر و موتور گیربکس نصب می شود. معمولاً موتورخانه را در بالاترین نقطه چاه آسانسور قرار می دهند زیرا امکان جا دادن تجهیزات مربوطه وجود دارد و هم فضایی مناسب جهت تردد ایمن افراد مجاز برای تعمیرات احتمالی میسر است.

می توان آن را در پایین ترین نقطه در کنار چاهک نیز قرار داد آسانسور بدون موتورخانه (MRL) نیز قابل اجرا است که موتور محرک و تابلو در بالا و داخل چاه آسانسور روی شاسی خاص خود مستقر گردیده اند.

در این صورت در ساخت اتاق موتورخانه صرفه جویی میشود اما دشواری هایی از نظر سرویس و تعمیرات موتور و تابلو پیش روی سرویس کار خواهد بود. موتورخانه آسانسورهای هیدرولیک شامل مخزن روغن و موتور پمپ و تابلو کنترل عموماً آسانسور در طبقات پائینی قرار دارند.

در موتورخانه؛ موتور گیربکس به عنوان قلب آسانسور و تابلو کنترل به عنوان مغز آسانسور عمل می نماید.

آسانسور

مسافرین بیرون آسانسور، فرمان احضار می دهند و مبدأ و مقصد را مشخص می نمایند و سیستم در زمان مناسب پاسخ می دهد. بنابراین فشارهای مجدد بر روی دکمههای احضار کابین کاری است. دکمه های فرمان در محلی نصب شده است که کودکان کمتر از هفت سال قادر به احضار و صدور فرمان نباشند.

ولی همواره باید به خاطر بسپاریم که هرگز کودکان به تنهایی نباید از این وسیله استفاده نمایند. در هنگام استفاده از آسانسور حتماً باید به ظرفیت نهائی آن توجه شود که باید بر روی پلاک مشخصات در کابین نصب باشد.

معمولا کابین آسانسور به صورتی طراحی و ساخته میشود که حداکثر ظرفیت به سختی در آنجا شوند. زیرا استفاده خارج از ظرفیت خطرات بسیار جدی در بردارد که قابل قیاس با انواع خودروها و وسایل دیگر نیست. هرگز در هنگام وارد شدن به کابین آسانسور در حال گفتگو به صورت عقب یا از پهلو اقدام ننمایید همواره در هنگام ورود به کابین آسانسور از وجود کابین در مقابل خود مطمئن شوید و رو به کابین وارد شوید.

روش های ساده اطمینان از وجود روشنایی کابین دیدن تصویر خود در اینه کابین و مشاهده افراد درون کابین است در اوقاتی که ساختمان خلوت است حتی الامکان به تنهایی از آسانسور استفاده ننمایید. در صورتی که قصد خرید کابین آسانسور دارید ، می توانید روی ما حساب کنید.

و اما ممکن است بنا به دلایلی در آسانسور محبوس شوید، گام اول هرگز خوف نکنید و نهراسید و بر ترس خود غالب شوید و کنترل منطقی خود را به دست آورید. سپس دست به اقدامات زیر بزنید:

  • زنگ خطر آسانسور را به صدا در آورید تا برای کمک و خارج نمودن شما از بیـرون اقدام نمایند .
  • اگر در کابین تلفن نصب است از آن برای درخواست کمک استفاده نمایید.
  • اگر هیچ یک از این دو نبود ضمن حفظ خونسردی از تلفن همراه خود استفاده نمایید.
  • در غیر این صورت با صدای بلند ولی خونسرد مکرراً درخواست کمک نمایید.

نصب آسانسور باید در شرایطی آغاز شود که محیط و محدوده درب آسانسور در کلیه طبقات کاملاً ایمن سازی شده باشد با توجه به اینکه محل نصب آسانسور معمولاً در مدخل ورودی ساختمان و جایی است که رفت و آمد از مقابل آن انجام می شود.

همچنین نصب آسانسور زمانی آغاز می شود که اکثر عوامل اجرایی ساختمان یا تعدادی از آنان از قبیل بنا ،کارگر ،گچ کار ، سنگ کار، کاشی کار ، کف ساب ، نقاش ، آهنگر ، نجار، کابینت ساز ، شیشه بر، برق کار ، تأسیساتی و امثالهم در ساختمان حضور دارند و این حضور باعث می شود که توجه به ایمن سازی حریم و محوطه درب های آسانسور در تمامی طبقات بسیار مهم و با اهمیت باشد.

لذا رعایت موارد ایمنی جهت جلوگیری از سقوط افراد و اجرام و مصالح ساختمانی به داخل چاه ضمنا درب ورودی طبقه باید به منظور مقاومت کافی در برابر نیروهایی که هنگام بارگیری کابین آسانسور به آن وارد می آیند دارای آستانه یا چهارچوب باشد.

البته در ساختمان هایی که عوامل اجرائی آهن کشی چاه یا نصب ریل و درب آسانسور هنوز فعال نشده است چاه آسانسور بهترین گزینه جهت حمل و جابجایی مصالح ساختمانی و تجهیزات به طبقات است و به همین دلیل وقتی گروه آهنگر یا نصاب درب و ریل آسانسور در چاه آسانسور مستقر می شود ایمن سازی فضای مقابل درب آسانسور در کلیه طبقات به علت پرتگاه بودن این نقاط در ساختمان بسیار ضروری است.

چون در این زمان گروه آهن کشی چاه آسانسور یا گروه نصاب درب و ریل آسانسور درون چاه آسانسور قرار دارند و اگر در اثر سهل انگاری و مسامحه کاری یا بی توجهی بعضی از افراد حاضر در ساختمان تکه مصالح یا جرمی که در محیط کارگاهی ساختمان بسیار زیاد است، به داخل چاه بغلتد یا پرتاب شود فاجعه بار خواهد بود.

همچنین قبل از ورود به داخل چاه آسانسور با همکاری کارفرما یا مسئول ساختمان نسبت به استقرار راه بند ایمن و مناسب در مقابل درب های آسانسور در کلیه طبقات اقدام نماید.

مخصوصاً قرار دادن مانع و حفاظ مناسب و ایمن جهت جلوگیری از سقوط اجرام به داخل چاه آسانسور و مجدداً تأکید میشود تا زمانی که درب طبقات آسانسور به صورت کامل نصب نشده است، مسئله ایمنی مقابل چاه آسانسور را باید خیلی جدی گرفت جهت آشنایی بیشتر با آسانسور در مقالات آینده به معرفی قطعات مکانیکی و الکتریکی آسانسور می پردازیم.

نوشتهٔ قبلی
بررسی قسمت های مکانیکی آسانسور
نوشتهٔ بعدی
برای خرید آسانسور باید به چه نکاتی توجه کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Instagram

شرکت الفارس ارائه دهنده

 مشاوره فنی و تخصصی به مشتریان در زمینه آسانسورها و پله‌های برقی.

نصب آسانسورهای  و پله برقی مدرن با استفاده از تجهیزات با کیفیت.

تعمیر و نگهداری دوره‌ای و اضطراری آسانسورها بر اساس استانداردهای ایمنی.

ارتقاء و به‌روزرسانی آسانسورهای قدیمی به منظور افزایش کارایی و ایمنی.

دارنده گواهی از سندیکای آسانسور و گواهی صمت،

 اخذ فوری استاندارد آسانسور

الفارس متخصص سرویس و نگهداری آسانسور و پله برقی