قطعات آسانسور از چه اجزایی تشکلیل شده اند؟

در این مقاله، قسمت‌های مکانیکی آسانسور(قطعات آسانسور) مورد بررسی قرار گرفته‌اند. این قسمت‌ها شامل فلکه کششی، فلکه هرزگرد، گاورنر یا دستگاه کنترل کننده سرعت، و پاراشوت آسانسور هستند.

  • فلکه کششی (Traction Sheave): این قسمت برای انتقال قدرت به سیم بکسل استفاده می‌شود و باعث ایجاد تعادل و حرکت آسانتر قاب وزنه و کابین می‌شود.
  • فلکه هرزگرد (Deflector Sheave): برای مناسب کردن زاویه سیم بکسل و افزایش اصطکاک بین آن و فلکه کششی استفاده می‌شود.
  • گاورنر (Overspeed Governor): این دستگاه از طریق سیم بکسل به سیستم ترمز ایمنی پاراشوت کابین یا وزنه تعادل متصل است و در صورت افزایش سرعت آسانسور به فراتر از حد مجاز، سیستم ترمز را فعال می‌کند.
  • پاراشوت (Safety Gear): در صورتی که سیم بکسل ها پاره شده و آسانسور سقوط کند، پاراشوت فشار را بر روی ریل های راهنما اعمال می‌کند و کابین را متوقف می‌کند.

در این مقاله، مواردی همچون مشخصات و مواد استفاده شده در ساخت قطعات آسانسور ، عملکرد و تنظیمات مربوط به گاورنر، و نحوه عملکرد پاراشوت آسانسور نیز بررسی شده است.  و در این مقاله، به ادامه مبحث پرداخته و شما را به همراهی با ما دعوت می‌کنیم.

ریل راهنما

از مجموعه قطعات آسانسور ریل راهنما است که ریل های راهنما در آسانسور نقش هدایت کابین و وزنه تعادل در مسیر عمودی و حداقل کردن حرکات افقی را دارند و از پیچش و یا حرکت پاندولی کابین در اثر بارهای ناهمگون و جانبی که ممکن است بر روی کابین اعمال شود جلوگیری میکنند (مثلاً بار ناشی از حرکت مسافر در داخل کابین در حال حرکت)

مقطع این ریل ها T شکل است، جنس آنها از فولاد سخت (صلب) بوده و به صورتی ساخته می شوند که طولشان ۵ متر و دارای تنش کششی بیشتر از ۳۷۰ نیوتن بر میلی متر مربع و کمتر باشد.

از ۵۲۰ نیوتن بر میلی متر مربع باشند شاخه های ریل توسط قطعات خاصی روی هم سوار شده و به صورت فاق و زبانه و کاملاً عمودی روی هم چفت میشوند و به صورت دقیق تراز شده به بدنه خود چاهک محکم می شوند.

بسته به ظرفیت و سرعت آسانسور و مکان استفاده در ابعاد و کیفیت های مختلف ساخته می شود. متداول ترین آنها برای قاب وزنه T45 و T50 و در سرعت بالای m/s ۲/۵ نیز T70 و T82 است. برای هدایت کابین ریل های T70 و T82 برای سرعت کم و آسانسورهای سبک و همچنین T89 ، T90 ، T125 ، T127 ، برای سرعت بالا یا آسانسور سنگین به کار می رود.

ریل های بدون ماشین کاری دارای پسوند /A و ریل ماشین کاری شده مناسب برای سرعت m/s 1/5 به بالا دارای پسوند B می باشند. قسمت درگیر ریل با کفشک کابین یا قاب وزنه، نوک ریل است که دارای ضخامت ۵ و ۹ و ۱۶ است که به  16 T،9T، 5 T معروف است. اما نام گذاری ریلها به صورت T70 یعنی اندازه پشت بال ۷۰ میلی متر و از پشت تا نوک ۶۵ میلی متر و ضخامت نوک ریل ۹ میلی متر است ( 70x65x9T )

مقررات ایمنی ریل های راهنما

  1. توان و استحکام ریل ها متعلقات و اتصالات آنها باید جهت تحمل نیروهای ناشی از عملکرد ترمز ایمنی (پاراشوت) و همچنین انحناء و پیچش های ناشی از بار نامتعادل داخل کابین، کافی باشد.
  2. ریل های راهنما باید به گونه ای به براکت ها و سازه ساختمان ها محکم شوند که به صورت خودکار یا با تنظیم ساده ای اثرات نا مطلوب ناشی از نشست ساختمان یا انقباض بتن قابل جبران باشد.
  3. جوشکاری ریل ها به همدیگر یا به براکت ها و ساختمان ممنوع است.

پشت بند ریل

پلیتی است که در محل اتصال دو ریل و در پشت ریلها قرار گرفته و با پیچ و مهره ریل ها را به یکدیگر متصل می کند. این پلیت ها معمولاً دارای ۴ سوراخ در هر سمت که دو تا برای ریل بالا و دو تا برای ریل پایین بوده و توسط پیچ مخصوص خود محکم می شوند.

براکت  Bracket

براکتها پایه هایی هستند که ریل ها به وسیله آنها به دیواره چاه یا سازه متصل می شوند و بسته به نوع و اندازه ریل ها و ظرفیت کابین آسانسور و همچنین نوع ترمز اضطراری و سرعت حرکت ، از انواع مختلف استفاده می شود. فاصله نصب براکت ها باید به اندازه ای باشد که در صورت انجام ترمز اضطراری مانع کمانش ریل شود.

براکت آسانسور

لقمه آسانسور clip elevator

لقمه ها گیره هایی هستند که ریل های راهنما را به براکت ها متصل می کنند. برای خرید لقمه آسانسور کلیک نمایید.

لقمه آسانسور

روغندان آسانسور Lubrication Tank

مکانیسم روغن کاری اتوماتیک و چرب کردن ریل ها در هنگام حرکت کابین را بر عهده دارد که معمولاً بر روی کفشک ها نصب می گردد. عموماً تشکیل شده از یک مخزن روغن و دو فتیله که تحت تأثیر خاصیت موئینگی ، روغن را از تانک کشیده و بر روی سطح ریل پخش می کنند.

روغندان آسانسور

وزنه تعادل  آسانسور  Counter Weight

وزنه تعادل قسمت مهمی از قطعات آنسور است که ضمن متعادل نمودن وزن کابین و درصدی از باری که حمل می کند (بین ۴۰ تا ۵۰ درصد) باعث ایجاد کششی بین سیم بکسل و فلکه ها شده و نیروی اصطکاک مورد نیاز جهت حرکت سیم بکسل بر روی فلکه محرک را تأمین می کند.

وزنه تعادل از یک قاب یا شاسی فولادی و وزنه های داخل آن که معمولاً از جنس چدن، بتن و سرب هستند تشکیل می شود. وزنه ها داخل قاب مربوطه بایستی به طریقی مهار شده باشند که در اثر ضربات احتمالی شکسته نشده و از قاب خارج نشوند. همچنین به قاب وزنه باید حفاظ هایی فلزی نصب شوند تا در صورت شکستن کفشک ها قاب وزنه از ریل خارج نشود

عملکرد آسانسور بدین صورت است که وقتی کابین آسانسور پایین می آید وزنه تعادل بالا می رود و برعکس . معمولاً از وزنه های ۳۵ کیلوگرمی بتنی با روکش پلاستیکی ساخته می شود که درون قابی چیده شده و بعد فیکس می شوند که در تکان های شدید مثلاً موقع پاراشوت از قاب خارج نگردند.

وزنه تعادل

کفشک آسانسور

کفشک نیز از قطعات آسانسور محسوب می شود که در هر دو طرف و در بالا و پایین (معمولاً 4 عدد) بر روی قاب وزنه و یوک کابین نصب می گردد. کفشک ها با ریل در تماس هستند و با حرکت در امتداد آنها کابین و وزنه تعادل را هدایت می کنند. دو نوع اصلی کفشک راهنما وجود دارد که عبارت اند از:

اگر سرعت کابین بیش از  m/s1 باشد باید از کفشک راهنمای تحت فشار فنر با لنت قابل تعویض استفاده کرد. فشار فنر باعث می شود که فشار ثابتی بر روی ریل ها اعمال شود. در کفشک نوع قابل تنظیم که دارای مفصل گردان است، کفشک به وسیله براکت نگه داشته شده و قابل گردش است تا با تنظیم شدن خودش، ریل های راهنما را به طور یکنواخت در بر بگیرد.

انواع کفشک آسانسور

کفشک های لغزشی

کفشک های لغزشی که اخیراً استفاده می شود برای سرعت های کم و متوسط تا حدود ۲ متر بر ثانیه است.

اصطکاک لغزشی می تواند مقاومت قابل توجهی در حرکت کابین اعمال نماید با بکار بردن کفشک های لغزشی ریل های راهنما باید روغن کاری شوند تا مقاومت در مقابل اصطکاک و سایش کم شود و شرایط لغزش بهتر گردد امروزه استفاده از روغن کاری کننده های خودکار با روغن سنگین یا گریس معمول است.

کفشک های راهنمای لغزشی برای کابین باید همیشه از نوع قابل تنظیم و برای وزنه تعادل می توان از نوع ثابت تا سرعت m/s ۱ استفاده کرد همچنین برای آسانسورهای باری، میتوان از کفشک راهنمای نوع ثابت استفاده کرد.

کفشک غلطکی

کفشک های غلتکی

وجود کفشک های راهنمای غلتکی در آسانسورهای سرعت زیاد ضروری هستند. هرچند کیفیت و نرمی حرکت کابین، کاهش سروصدا، عدم نیاز به روغن کاری ریل ها و صرفه جویی در انرژی به علت کاهش در اصطکاک، وجود این کفشک ها در آسانسورهای با سرعت متوسط را نیز اقتصادی می کند.

کفشک ثابت

سیم بکسل آسانسور Steel Ropes

سیم بکسل به عنوان  مجموعه ای از قطعات آسانسور ، به مجموعه چندین رشته کلاف بافته شده از تارهای نازک فولادی به دور هم سیم بکسل گفته می شود که وظیفه اتصال بین کابین و وزنه تعادل و معلق نگه داشتن این دو وسیله را در چاه آسانسور بر عهده دارد. این اتصال از روی کابین شروع شده و به دور موتور و فلکه هرزگرد و سپس به قاب وزنه ختم می شود. در واقع میتوان گفت انتقال نیروی موتور به کابین به منظور جابجایی آن بین طبقات بر عهده سیم بکسل است.

رشته های باریک فولادی موسوم به Wire با گام یکسان به همدیگر تابیده شده تشکیل Strand می دهند. سپس تعدادی Strand به دور یک هسته مرکزی Core که معمولاً از جنس کنف برای انعطاف و روغن کاری مداوم رشته ها است پیچیده می شوند و در نهایت تشکیل سیم بکسل Ropes  می دهد.

سپس تعدادی strand به دور یک هسته مرکزی core  که معمولا از جنس کنف برای انعطاف و روغن کاری مداوم رشتهه ها است پیچیده میشوند و در نهایت تشکیل سیم بکسل Ropes می دهد.

سیم بکسل توسط کربی های خاص به یوک کابین متصل می گردند اندازه سیم بکسل با قطر نامی آن مشخص می شود که توسط سازنده سیم بکسل ارائه می گردد. قطر سیم بکسل معمولاً از ۸ تا ۱۶ میلیمتر است و تعداد آنها بسته به نوع قطر و وزن کابین از ۳ تا ۹ متغیر است.

استفاده از تعداد بیشتر به علت ایجاد اصطکاک بیشتر بین سیم بکسل و فلکه موتور است تا باعث سرخوردگی سیم ها و در نتیجه خوردگی فلکه نشود ضریب ایمنی به کار رفته در آسانسور ۲۵ برابر بیشتر از نیاز آسانسور است و طراحی آن به گونه ای است که هیچ گونه نگرانی از بابت پاره شدن سیم بکسل وجود ندارد و تنها گذر طولانی زمان و یا نصب نامناسب است که باعث خوردگی سیم بکسل می شود.

قلاب سر بکسل

قلاب سر بکسل اسانسور

وسیله ای که دو سر انتهایی سیم بکسل توسط آن به کابین و وزنه متصل شده و شامل یک سوکت گوه ای است که همراه یک فنر مارپیچ فولادی یا ضربه گیر لاستیکی است. به طور اتوماتیک تنظیم کشش سیم بکسل نیز توسط این قطعه صورت می گیرد.

کرپی آسانسور

کرپی آسانسور

قطعه ای شکل شبیه پیچ و مهره است که برای بستن سیم بکسل ها روی یکدیگر و در بالای قلاب سربکسل استفاده می شود.

روغنکاری سیم بکسل

نحوه بستن کرپی بر روی سیم بکسل

بستن کرپی ها بر روی سیم بکسل استانداردهایی دارد که باید رعایت شوند تا از اتفاقات ناگوار جلوگیری شود.

این استانداردها به شرح ذیل می باشند.

  1. قطر سیم بکسل با شماره کرپی ها که همان قطر کرپی است یکی باشد
  2. تمامی کرپی ها در یک جهت بسته شوند.
  3. کرپی ها باید طوری قرار گیرند که U کرپی طرف سر کوتاه تر سیم باشد.
  4. تعداد کرپی ها بستگی به قطر سیم بکسل دارند تا قطر ۱۵ میلیمتر ۳ عدد کرپی و از ۱۵ میلیمتر به بالا هر ۵ میلیمتر یک کرپی اضافه شود.
  5. فاصله کرپی ها همه مساوی و فاصله هر کرپی با کرپی بعدی به اندازه ۶ برابر قطر سیم بکسل باشد.
  6. مهره کرپی در موقع سفت نمودن باید به اندازه ۱/۳ قطر اولیه سیم بکسل محکم و سفت گردد.
زنجیر جبران

زنجیر جبران آسانسور  Compensation Chain

زنجیر جبران یکی از قطعات آسانسور است . در ساختمان های بلند مرتبه که بیش از ۳۰ متر (۱۰۰) فوت ارتفاع دارند وقتی کابین در بالا یا پایین طبقه قرار می گیرد مجموع وزن سیم بکسل ها که مقدار فراوانی است به یک سمت فلکه ی کشش منتقل می شود و مشکلاتی مانند سرخوردن روی فلکه ی کشش، گرم کردن موتور و مصرف انرژی زیاد را به وجود می آورد.

برای جلوگیری از این موارد سیم بکسل یا زنجیری را هم وزن سیم بکسل های تعلیق و نصف وزن تراول کابل از زیر یوک کابین به زیر قاب وزنه تعادل متصل می کنیم تا اضافه وزن به وجود آمده را متعادل و جبران کند.

بافر | ضربه گیر آسانسور

بافر یا ضربه گیر Buffer

گاهی ممکن است کابین یا وزنه تعادل از حدود تعیین شده در چاهک عبور نموده و در نتیجه امکان اصابت کنترل نشده با کف چاهک پیش آید این وسیله از برخورد خشن جلوگیری نموده و باعث کاهش ضربه این برخورد احتمالی می شود.

این وسیله ای ارتجاعی در کف چاهک و در انتهای حرکت کابین و وزنه تعادل و در مرکز ثقل آنها نصب می شود. ارتفاع سکوی محل نصب ضربه گیرها باید یک پایه یا فونداسیونی به ارتفاع نیم متر باشد تا جان پناه مورد نیاز در انتهای چاهک برای تعمیر کار تأمین شود.

ممکن است ضربه گیرها به زیر یوک کابین یا وزنه تعادل وصل شوند این قطعه به گونه ای طراحی می شود تا انرژی جنبشی کابین یا  وزنه تعادل را جذب کرده و یا مستهلک نماید و انرژی پتانسیل ناشی از کاهش سطح که مساوی با جابجایی ضربه گیر است را داشته باشد.

سرعت نامی کابین عامل اصلی در تعیین نوع ضربه گیر است که بر همین اساس دو نوع کلی از ضربه گیرها وجود دارد:

نوع جمع کننده انرژی  Accumulation type

برای سرعت های 1 تا 6 متر بر ثانیه از ضربه گیر فنر حلقوی فنر مارپیچ از مقطع

نوع مستهلک کننده انرژی (Dissipation type)

برای هر سرعتی قابل استفاده است که از نوع ضربه گیر هیدرولیکی روغنی است و طول آن بر اساس سرعت انتخاب می شود. می توانند طوری طراحی شوند که در حین عمل توقف نیروی ثابتی را اعمال نمایند که نتیجتاً بازدارندگی ثابت خواهد بود.

در سرعت های بالا یک دور انداز، موتور را کنترل نموده و در رسیدن به طبقه توقف، در صورتی که ضروری باشد سرعت کابین را به حدی کم کند تا سر ضربه گیر دارد از سرعتی که ضربه گیر برای آن طراحی شده زیادتر نباشد.

نوشتهٔ قبلی
راهنمای جامع برای اجزا کابین آسانسور
نوشتهٔ بعدی
بررسی قسمت های مکانیکی آسانسور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Instagram

شرکت الفارس ارائه دهنده

 مشاوره فنی و تخصصی به مشتریان در زمینه آسانسورها و پله‌های برقی.

نصب آسانسورهای  و پله برقی مدرن با استفاده از تجهیزات با کیفیت.

تعمیر و نگهداری دوره‌ای و اضطراری آسانسورها بر اساس استانداردهای ایمنی.

ارتقاء و به‌روزرسانی آسانسورهای قدیمی به منظور افزایش کارایی و ایمنی.

دارنده گواهی از سندیکای آسانسور و گواهی صمت،

 اخذ فوری استاندارد آسانسور

الفارس متخصص سرویس و نگهداری آسانسور و پله برقی