کابین جایی است که مسافر تجربهای واقعی از آسانسور را حس میکند. از این رو، بسیار مهم است که طرحهای کابین با توجه به سلیقه مسافران مطابقت داشته باشد و با طراحی کلی ساختمان کاملاً سازگار باشد و احساس خوبی را به مسافران منتقل کند. شرکت الفارس با تیکه بر سابقه طولانی و تجربه بالای مخصصان خود در امر طراحی، ساخت و نصب انواع کابین های لوکس تا به امروز پروژههای مختلفی را در تهران، کرج و سایر شهرهای ایران طراحی و اجرا کرده است.
طراحی کابین آسانسور در ساختمان
بخشی از سیستم آسانسور که کالا یا مسافران را در خود جای میدهد کابین آسانسور (Cabin یا Car) نامیده میشود. کابین آسانسور دارای درب کاملاً ایمن بوده و کنترل حرکت آسانسور از داخل آن برای افراد امکانپذیر میباشد.کابین آسانسور از سه بخش عمده شامل چهارچوب (یوک)، سکو (محل استقرار مسافر یا بار بر روی آن) و دیوارهها (شامل سقف، کف، دیوارههای جانبی، پوششهای داخل و تزئینات کابین آسانسور) تشکیل شده است.
درب کابین آسانسور بیشتر وظیفه حفاظت از مسافرین و جلوگیری از برخورد آنها با دیواره چاه به هنگام حرکت آسانسور را عهدهدار میباشد. یوک کابین (Car Framee) شامل دو بخش (یوک پایین و یوک بالا) بوده و در برگیرنده تمام کابین آسانسور میباشد.
در واقع تمام وزن کابین و مسافرین توسط یوک به سیم بکسلها وارد میشود. بنابراین علاوه بر اهمیت قدرت تحمل بار، تنظیم بودن یوک جهت جلوگیری از انحراف (خصوصاً هنگام استفاده از کفشکهای غلطکی) میبایست مورد توجه قرار گیرد.
نصب کابین آسانسور
یکی از اصلیترین و پراهمیتترین قسمتها در نصب آسانسور کابین آسانسور است. میتوان گفت که کابین یکی از قطعات مکانیکی آسانسور بوده و به نوعی مهمترین قسمتی از آسانسور است که مسافران با آن در ارتباط مستقیم میباشند. از همین رو دو نکته در طراحی و ساخت کابینهای آسانسور از اهمیت بالایی برخوردار است :
1) طراحی زیبا و برازنده کابین؛
2) ایمنی مسافران.
ساخت کابین آسانسور
نقشهکشی کابین آسانسور یکی از موارد مهمی است که در طراحی کابین آسانسور باید به آن توجه شود. در واقع طراح باید پیش از ساخت نقشه و الگوی کابین و اندازههای دقیق هر یک از قسمتهای کابین را طراحی کرده باشد. یکی از نرم افزارهایی که در زمینه نقشهکشی کابین آسانسور مورد استفاده طراحان است نرم افزار Lift Designer میباشد. توسط این نرم افزار میتوان نقشه کامل و با جزئیات دقیق یک کابین آسانسور را از قبل طراحی نموده و سپس نقشه کابین با توجه به آنها بدست میآید.
شرکت الفارس طیف گسترده ای از گزینههای طراحی کابین آسانسور را به عنوان نیاز مشتری ارائه میدهد. آسانسورهای ما با استفاده از مواد با کیفیت و آخرین فن آوری روز ساخته میشود که تأمین کننده نیازهای مشتریان است. ما انواع مختلف کابین را با توجه به نیاز مشتری ارائه میکنیم و میتوانیم آنها را در هر ساختمان تجاری و مسکونی نصب کنیم.
طراحی کابین آسانسور
بسیار واضح است که طراحی داخلی شکیل تر و زیباتر کابین آسانسور در جلب رضایت مسافران تأثیر بیشتری خواهد داشت و همچنین باعث ارتقای سطح کلاس کاری مجموعه مربوطه خواهد گردید. انواع کابین با انواع طراحیهای مختلف در بخش فروش کابین آسانسور مطرح میشوند ولی در حالت کلی باید بیان کنیم که طراحی کابین در انواع مختلفی انجام میشود که شامل موارد زیر است:
- کابین آسانسور با طراحی ام دی اف استیل
- کابین آسانسور با تزئینات فرمیکا استیل
- کابین آسانسور با طراحی و تزئینات تمام استیل لوکس
- کابین آسانسور با تزئینات و طراحی شیشهای و پاناروما
- کابین آسانسور با دیواره گالوانیزه و کف پارکت یا سنگ
همچنین در طراحی داخلی کابین نوع و طرح دکمههای داخل کابین نیز اهمیت بسزایی دارد که باید با توجه به نوع مواد و رنگ طراحی داخلی کابین آسانسور انتخاب گردد.
بر اساس نتایج یک نظرسنجی که به سفارش وزارت صنایع آمریکا صورت گرفته، طراحی کابین آسانسور به عنوان یکی از مهمترین ویژگیهای یک آسانسور خوب شناخته شده است.
مساحت و ابعاد کابین آسانسور و نیز تزئینات داخلی آن از موضوعات مهم در طراحی و اجرای کابین آسانسور میباشند.تعیین ابعاد کابین آسانسور متناسب با طراحی چاه آسانسور و براساس ظرفیت آن صورت میگیرد. این ابعاد به شکل معمول توسط شرکتهای آسانسوری و در چهارچوب مقررات و استانداردهای کابین آسانسور، نظیر استاندارد ملی ایران یا استاندارد اروپایی EN81، تعیین میگردد.
به عنوان نمونه بر اساس استاندارد اروپا حداکثر مساحت مجاز برای یک آسانسور 5 نفره (معادل 375 کیلوگرم) 1٫10 متر مربع با ابعاد کابین 100×110 و برای یک آسانسور 8 نفره (معادل 600 کیلوگرم) 1٫6 متر مربع با ابعاد کابین 140×110 میباشد. همچنین حداقل مساحت قابل دسترسی کابین برای آسانسورهای 5 و 8 نفره نیز به ترتیب 0٫98 و 1٫45 متر مربع است.
هرچند استانداردهای متعددی برحسب ظرفیت یا تعداد مسافرین برای مساحت کابین آسانسور تدوین شده، اما افزایش نرخ مسکن و تمایل بسیاری از سازندگان جهت کاستن فضای آسانسور، طراحی و مونتاژ کابین آسانسور را به چالشی بزرگ تبدیل کرده است.
به منظور جلوگیری از بروز اختلال در پیادهسازی کابین آسانسور و اجتناب از تخریب و ایجاد تغییرات در چاه آسانسور میبایست همواره یک تعامل دو جانبه بین خریداران و فروشندگان آسانسور وجود داشته باشد.
بدین منظور خریداران آسانسور میبایست در زمان ساخت ساختمان چاه آسانسور را مطابق نقشهای که فروشنده بر اساس استانداردهای معمول تدوین ساخته آماده کنند. این کار همچنین موجب میشود عملیاتهایی نظیر قالببندی، آرماتوربندی و بتونریزی سقف چاه آسانسور مطابق نقشه تدوینی و قبل از شروع کار نصب آسانسور صورت پذیرفته و وقفهای برای انجام عملیاتهای مذکور ایجاد نگردد.
تأثیر نوع طراحی کابین آسانسور در امنیت آسانسور
علاوه بر زیبایی و شکیل بودن طراحی داخلی کابین، باید نوع ساخت و طراحی کابین آسانسور بنحوی انتخاب شود که امنیت بالای و ایمنی را نیز برای مسافران آسانسور تأمین نماید. در واقع در ساخت کابین آسانسور باید دیواره کابین، كف کابین، سقف کابین، قاب و كفشكهای كابین از موادی استفاده شود كه دارای استحکام بالایی در برابر نیروهای وارده در حین كاركرد آسانسور به کابین باشند و بگونهای که در برابر لرزیدن کابین آسانسور مقاوت کنند گاهاً مشاهده میشود که کابینهای غیر استاندارد در توقفهای آسانسور و حتی در حرکت بین طبقات دارای لرزش و عدم تعادل همراه با ایجاد صدا میباشند.
کابینهای آسانسور تولید شده در شرکت الفارس دارای جداره كابین از ورق فولادی با ضخامت بیش از1.5میلیمتر هستند تا استحکام کابین بالاتر رود و همچنین دیواره داخلی کابین با موادی مانندMDF، چوب یا ورق روغنی و استیل روكش میشود تا زیباتر و شکیلتر شود.
كلیه كابینهای تولید شده توسط شرکت از تجهیزات و ادوات جانبی کاملی بهرهمندند. از جمله این تجهیزات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
نشاندهنده شماره طبقه، هواكش، دستگیره، چراغ نشاندهنده اضافه بار، دكمه الكترومكانیكی، زنگ اخبار، دكمه توقف اضطراری و روشنایی فلورسنت و آینه و…
تزئینات کابین آسانسور
در ساخت بخشهای مختلف کابین آسانسور میبایست از موادی استفاده شود که دارای مقاوت بالایی بوده و در برابر فشارها و نیروهایی نظیر نیروی وارده هنگام حرکت، ترمز و برخورد به ضربه گیرها مقاوم باشند.
به طور معمول جداره کابین آسانسور از ورق گالوانیزه با حداقل ضخامت 1٫5 میلیمتر ساخته میشود.
تزئینات داخل کابین آسانسور نیز با توجه به نوع کاربری و سلیقه سفارشدهنده متفاوت بوده و از عوامل تأثیرگذار در قیمت کابین آسانسور محسوب میگردند. معمولاً شرکتهای کابینسازی آسانسور محصولات خود بر اساس تزئینات داخلی آن به انواع و گروههای مختلفی دستهبندی و تحت عناوینی نظیر کابین استیل آسانسور، کابین آسانسور تمام استیل، کابین آسانسور فرمیکا، کابین فرمیکا استیل (یا کابین نیمه استیل)، کابین فرمیکا MDF و … عرضه میکنند.
بدیهی است در ساخت دیواره، کف و سقف هر یک از انواع کابین آسانسور از تزئینات مختلفی استفاده شده است.
به عنوان مثال برای تزئین دیواره کابین آسانسور ممکن است از چوب (MDFF)، فرمیکای ضدخش، ورق رنگ شده کورهای، آینه و … استفاده شود. برای سقف کابین آسانسور نیز از فرمیکا و استیل لیزر کات با طرح های مختلف و برای کف آن از کفپوشهایی نظیر پارکت، لمینت یا سنگ استفاده میشود.
کابین های آسانسور لوکس
در این بخش به طراحی و ساخت آسانسور های لوکس میپردازیم. کابینهای آسانسور لوکس از ویژگیهایی برخوردارند که آنها را بسیار مجلل، زیبا و لوکس نشان میدهد و آنها را از سایر کابینهای معمولی متمایز میسازد. تجهیزات آسانسور لوکس شامل موارد زیر میشود:
کابین با طراحی شیشه و استیل . کف از سنگ مرمر و سقف با نورپردازی خاص، تزئینات داخلی کابین همچنین میتواند کاشیکاری، منبتکاری، خاتمکاری، پوشش با چرم طبیعی یا ترکیب چوب و شیشه سنتی، آینهکاری باشد.
از نقطه نظر مکانیکی نیز آسانسورهای لوکس متفاوت از دیگر آسانسورها میباشد. به نحوی که:
- حرکت کابین کاملاً نرم و روان، بیصدا و بدون کوچکترین شوک یا لرزش است.
- دربهای طبقات با روکش استیل و با قابلیت نصب قاب شیشه بزرگ و یا دربهای تمام شیشه
- امکان نصب کولر گازی در داخل کابین
- اسکلت و آهنکشی به صورت پیشساخته و رنگ شده به صورت پیچ و مهره، بسیار شکیل و بدون نیاز به جوشکاری در محل
- قابلیت نصب اکسس کنترل برای محدود کردن استفاده افراد (با اثر انگشت،کارت، کد)
- دوربندی آسانسور میتواند با شیشه انجام گردد.
- دارای سیستم صوتی و تصویری منحصر بفرد
- آسانسور لوکس مناسب تالار پذیرائی، هتل، ساختمانهای دوبلکس و ویلا میباشند.
کابین آسانسور شیشهای
امروزه کابینهای شیشهای آسانسور (پانوراما) در کنار کابینهای آسانسور استیل یا چوب مورد توجه قرار گرفتهاند و استفاده از این نوع کابینهای آسانسور در ساختمانهای لوکس نظیر مجتمعهای تجاری و اداری بزرگ، هتلها، تالارها و رستورانها و … رو به افزایش است.
آسانسور پانوراما معمولاً با دو سیستم کششی و هیدرولیک نصب شده که هر کدام در شرایطی خاص دارای مزیتهایی نسبت به دیگری میباشند.
استفاده از تجهیزاتی نظیر کلید توقف اضطراری، زنگ خطر (آلارم)، نمایشگر طبقات (نمراتور)، سیستم اخطار اضافهبار، هواکش (فن)، دستگیره، دکمه الکترومکانیکی و روشنایی فلورسنت از جمله تجهیزات استاندارد کابین آسانسور بوده و در صورت درخواست سفارشدهنده برخی تجهیزات خاص (نظیر آینه و تلفن) نیز در کابین آسانسور در نظر گرفته میشود.