از دهه 70 شمسی به دلیل حوادث متعدد مربوط به آسانسور، قوانین و استانداردهای مرتبط با آسانسور تدوین و از سال 1383 استانداردسازی آسانسورها در کشور طبق قوانین و قواعد ملی استاندارد الزامی گشت و اخذ استاندارد آسانسور توسط مالکین و یا سازندگان ساختمان جزلایمفک دریافت پایانکار یک ساختمان میباشد.
در این بخش از مجله الفارس سعی داریم به بررسی انواع استاندارد و مراحل اخذ آن بپردازیم.
انواع استاندارد آسانسور
به طور کلی دو نوع استاندارد آسانسور وجود دارد: استاندارد اولیه آسانسور و استاندارد ادواری آسانسور.
استاندارد اولیه آسانسور: طبق ضوابط و الزامات مقررات ملی ساختمان، گواهی استاندارد اولیه آسانسور نشان میدهد که آسانسور شما استاندارد است و با ارائه این گواهی استاندارد آسانسور میتوانید پایان کار ساختمان رادریافت نمایید.
استاندارد ادواری آسانسور: پس از اخذ استاندارد اولیه آسانسور، برای اطمینان از استاندارد بودن آسانسور، بایستی بهطور سالانه گواهی استاندارد ادواری آسانسور را اخذ نمایید.
لازم به ذکر است که اخذ استاندارد آسانسور ممکن است زمانبر باشد. اگر چکلیست موارد بازرسی استاندارد رعایت شده باشد، معمولاً روال اخذ استاندارد آسانسور از 10 روز تا 30 روز، بسته به وضعیت آسانسور، بهطول میانجامد و مدت زمان گرفتن گواهی استاندارد آسانسور ادواری بین 10 تا 30 روز و استاندارد اولیه آسانسور بین 20 تا 30 روز میباشد.
مراحل اخذ استاندارد آسانسور
برای دریافت استاندارد اولیه آسانسور مراحل زیر بایستی طی شوند:
- ابتدا باید عملیات ساخت ساختمان، برقکشی و نصب و راهاندازی آسانسور انجام شده باشد.
- صفحه اول پروانه ساختمان و کپی از پشت و رویکارت ملی مالک یا سازنده را به شرکتی که آسانسور را نصب و راهاندازی کرده است و بر امور استاندارد آسانسور ناظر میباشد، ارسالکنید.
- شرکت مذکور ثبتنام اینترنتی گواهی استاندارد آسانسور را انجام میدهد و یک کد رهگیری دریافت میکند. شرکت بازرسیکننده از آسانسور مشخص میشود.
- هزینه بازرسی را پرداخت کرده و اصل فیش واریزی را به شرکت طرف قرارداد ارسال میگردد.
- شرکت مربوطه، نقشه، محاسبات و فرم مهندس ناظر را به شرکت بازرس ارسال میکند.
- معمولاً زمانی طول میکشد تا شرکت بازرسی تاریخ نوبت بازرسی را اعلام کند.
- بازرس آسانسور در محل حضور مییابد. نماینده شرکت قرارداد نیز حضور دارد. در صورتی که نقصی وجود نداشته باشد، بازرس سلامت آسانسور را تأیید کرده و در صورت وجود هرگونه نقصی، شرکت طرف قرارداد مؤظف است که نواقص را برطرف نماید و مجدداً اقدام به درخواست بازرسی از آسانسور را نماید.
- این زمان تا تأیید استاندارد آسانسور توسط بازرس شرکت بازرسی ادامه مییابد.
- در صورتی که آسانسور شما نو است، یا تاکنون سرویس و نگهداری نمیشده است، قطعاً نیاز است که با شرکت، قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور ببندید؛ چرا که نبود قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور و اتکا به تعمیرات موردی آسانسور به نفع شما نیست.
- کپی برابراصلشده قرارداد سرویس و نگهداری یکساله و قرارداد بیمه آسانسور به شرکت بازرسی ارسال میشود تا مراحل تکمیل شود.
- گواهی تأیدیه استاندارد آسانسور توسط شرکت بازرسی آماده شده و به شما تحویل داده میشود.