در این بخش از مجله الفارس به طور مختصر اشارهای به وزنه تعادل در آسانسور، عملکرد و ویژگیهای آن خواهیم داشت.
همچنین در بخشهای پیشین نیز به فلکه هرزگرد، تابلوفرمان و گاورنر پرداخته بودیم که میتوانید برای مطالعه بیشتر به آن مطالب مراجعه نمایید.
وجود وزنه تعادل در قطعات و ترکیب آسانسور جهت برقراری تعادل در آسانسور است.
کابین آسانسور توسط سیم بکسلها از طرف انتهایی به قاب وزنه متصل میباشد و این سیم بکسلها روی فلکه اصلی موتور به حرکت درمیآیند و از طرف دیگر باعث تعادل کابین میشوند.
جهت آشنایی با سیم بکسل آسانسور این مطلب را مطالعه کنید.
مشخصات کادر وزنه
وزنههای موجود در قاب وزنه هر کدام به وزن 35 الی 40 کیلوگرم که با متریال چدن و یا بتن میباشد و با روکش پلاستیکی یا گالوانیزه پوشیده میشوند.
سازه قاب وزنه باید بهگونهای باشد که در صورت قرارگیری وزنهها درون آنها و حرکت کردن پاراشوت (ترمز اضطراری) شکستی رخ ندهد و وزنهها به بیرون از قاب وزنه رانده نشوند.
وزنه تعادل میتواند در پشت کابین و یا مجاور آن تعبیه شود و قرار گیرد که این امر بستگی به شرایط چاه آسانسور دارد.
که در این صورت اگر عمق چاه آسانسور زیاد باشد، بهتر است که وزنه در پشت کابین تعبیه شود و در صورتی که چاه دارای دهنه زیاد باشد، بایستی در کنار کابین تعبیه گردد.
جهت محاسبه جرم وزنه تعادل آسانسور؛ مقدار وزن تعادل از جمع جبری 50 درصد ظرفیت کابین به اضافه جرم کابین محاسبه میگردد و این وزن در وزنهها نباید از مورد محاسبه شده بیشتر باشد.
به لحاظ فضای اختصاص یافته به وزنههای تعادل باید اضافه کنیم که این فضا 30 سانتیمتر بوده که از این مقدار 7 سانتیمتر فاصله متحرک تا ثابت یعنی به منظور فضای بین دیوار تا وزنه تعادل و 10 سانتیمتر نیز فاصله متحرک تا متحرک میباشد.
جهت مطالعه فواصل مجاز بین قطعات آسانسور این مقاله را مطالعه کنید.
این نکته حائز اهمیت است که قرقرههایی که به وزنه تعادل وصل شدهاند باید مجهز به وسایلی باشند تا بروز مواردی همچون خارج شدن طنابهای آویز از شیارهای فلکه و ورود اشیاء بین طناب و شیارهای فلکه جلوگیری نماید.
همچنین که کابین آسانسور و وزنه تعادل باید توسط طنابهای فولادی و یا زنجیرهای فولادی و یا زنجیرهای غلطکی آویزان شوند و این موارد مسلزم نسبت تبدیل، ظرفیت نامی، جرم طنابها و جرم کابین بستگی دارد.