چیزی بدتر از به دام افتادن در آسانسور نیست و آن هم زمانی که آسانسور قادر به رسیدن به مقصد مورد نظر نیست و در بین طبقات گیر کرده است. قطع برق شهر و نبود منبع مولد برق در ساختمان و عدم تجهیز آسانسور به سیستم نجات (black out )، سوار شدن بیش از حد ظرفیت (Over load) و پاراشوت كردن آسانسور، عدم سرویس و نگهداری، خریداری آسانسورهای ارزان قیمت و نامرغوب توسط مالک، تعویض قطعات آسانسور با قطعات غیر استاندارد پس از خرابی، عدم مهارت كافی تكنسین آسانسور.
دلایلی که موجب ایجاد حوادث در آسانسورها میشوند عبارتند از:
مشکلات همترازی در طبقات
یکی از شایعترین علل حوادث آسانسور تراز نبودن کابین با سطح طبقات است. عدم همترازی یا به عبارت بهتر عدم توقف آسانسور در سطح معین طبقات (بالاتر یا پایینتر ایستادن) موجب بوجود آمدن حوادث برای مسافران میشود.
دربهای خراب آسانسور
درهای آسانسور ناکارآمد یکی دیگر از علل شایع حوادث آسانسور است. مسافران اغلب توسط بسته شدن ناگهانی مجروح میشوند، كه عموماً به علت خطای تعمیركار آسانسور در هنگام تعمیرات در آسانسورهای تك درب و مكانیكی (قدیمی) و آسانسورهایی كه فاقد فتوسل هستند اتفاق میافتد.
سرعت بیش از اندازه (OverSpeed)
به طور واضح افزایش سرعت نیز میتواند حوادث آسانسور را افزایش دهد. این مورد به ویژه برای آسانسورهایی که در ساختمانهای بلند قرار دارند خطرناک است زیرا ممکن است ضربه سریع وارده به افراد داخل کابین باعث جراحتهایی به زانو و پاها شود. با استفاده از مکانیزمهایی مانند درایو تابلو سرعت بیش از حد تشخیص داده میشود.
سقوط درون چاه آسانسور
سقوط افراد در داخل چاه یا روی كابین آسانسور بیشترین آسیب دیدگی به مسافران درگیر در این نوع حوادث را وارد میکند. که از علتهای آن میتوان به پاره شدن سیمهای بکسل به علل مختلف، قفل نبودن درب ورودی زمانی که کابین در طبقه توقف نكرده و خطای تعمیركاران و سرویسکاران آسانسور در هنگام تعمیرات اشاره کرد.
علل دیگری برای حوادث آسانسور وجود دارد:
- برق گرفتگی: به علت سیمکشی نامناسب، فرسودگی و غیر استاندارد بودن سیستم برق رسانی، خطای تعمیركار آسانسور در برقراری اتصالات برقی ایجاد میشود.
- خرابیهای عمومی: به عنوان مثال در حین حرکت با درب باز در صورتی که قربانیان سعی در خروج از آسانسور کنند میتواند باعث صدمات جدی از جمله قطع عضو در هنگام حرکت شود.
- گیر كردن آسانسور: علل آنها شامل خروج کابین از ریل، قفل کردن گیربكس موتور، جمع شدن سیم فولادی روی كابین آسانسور، پاراشوت كردن، فرسودگی و خوردگی میباشد.